diumenge, 1 de març del 2009

El diccionari audiovisual un recurs més.

El recurs d´un dicionari audiovisual per treballar el vocabulari amb fillets nou vinguts, fillets amb pobresa lèxica, de famílies on se parla una llengua diferent a la catalana, me pareix un recurs més, dels que empram normalment.
Però tal volta el que me suggereix és una activitat diferent, la de confeccionar amb ells a mesura que ho treballam un diccionari visual per anar i venir de casa.
L´activitat consistiria en :
1.Els mateixos fillets fer la fotografia de l´objecte del que volem aprendre el nom.
(Per exemple:un llapis, possant un article perquè moltes vegades quan s´adquireix una nova llengua gènere i nombre sol crear confusions)
2.Fer una fotografia de l´alumne fent ús d´aquell objecte, per tal d´aprendre el nom de l´acció que comporta.
(Per exemple: Amb el llapis puc escriure)
3.Amb l´ajuda del mestre editar la fotografia i en un quadern preparat expressament per acò, anar confeccionant un diccionari particular.On hi hauria les fotografies esmentades i el nom escrit a sota.
4.Setmanalment el fillet se l´enduu a casa per mostrar i ensenyar a la seva família el que ha après.
5.Hi hauria l´opció que la família al costat del nom en català i posàs el nom en la llengua familiar si aquesta fos diferent a la catalana.
Evidentment aquesta tasca ,per qüestió de temps i organització la podria dur a terme més bé el mestre A.D. o A.L, +1 .... que acompanya en aquests fillets i se plantegeria per desenvolupar al llarg del curs per adquiriri un vocabulari general de la llengua i l´especific que se treballi en el grup classe.Més bé per a fillets de P4 o P5
Paral.lelament i amb els mateixos recursos, les fotografies fetes per l´lumne, se podria muntar un diccionari audiovisual pel racó de l´ordinador, o emprar els que ja algú ha fet.
Si la família en qüestió tingués per habitual l´ús de l´ordinador la feina se plantejaria sols en fer participar a l´alumne en confeccionar un diccionari audiovisual com el que hi ha al final del missatge però açò encara crec que no és l´habitual.


1 comentari:

Àngels Pons ha dit...

Molt bona activitat, Cisca. Segur que es fa habitual l'ús de l'ordinador, tal vegada més del que ens pensam.
àngels